‘Zolang we rouwen hebben we lief’

Afscheid van Merlijn

Dan gaat je sportieve en van levenslust blakende zoon s ‘ochtends hardlopen, je hoort even later de ambulances dichtbij komen, de traumahelikopter landt vlak bij je huis en kort daarna heb je de politie aan de lijn en staat je leven volkomen op de kop.  

Tijdens het lopen ging er ergens in dit krachtige lijf iets helemaal mis, je hebt nog hoop gedurende de eerste uren ziekenhuis, maar een week later sta je als gezin naast het graf van je geliefde zoon en grote broer.

Het is misschien wel de grootste angst van iedere ouder, je hoort en leest erover, nooit het idee dat het jou ook kan overkomen, maar plotseling staat je eigen leven, je gezin, alles wat zo vanzelfsprekend leek, je hele bestaan, helemaal op de kop. Dit o zo donkere scenario overkomt heel wat mensen, gezinnen en families.

Merlijn was een bruisende en energieke jongen, genoot van het leven, studeerde in Groningen, grossierde plannen te midden van een grote groep vrienden, had een fijne familie en een méér dan warm gezin.

Hij overleed vrij kort na de eerste corona uitbraak,

begin mei 2020, en dat maakte dat ook rondom het afscheid alles anders moest. Geen eindeloze knuffels, maar een strak geregisseerd afscheid op afstand van vrienden en familie, ingedeeld in groepjes. Als nabestaanden probeer je waar mogelijk afstand houden, maar soms kan en lukt dat niet en wint de behoefte aan een arm, knuffel of schouder.

De zon deed haar uiterste best en dat maakte dat bijna alles plaats kon vinden in de eigen tuin. Met een aparte dag voor de condoleance, waarbij vlakken met tape zorgden voor de juiste wachtkamer vakken in de straat. Merlijns vrienden zorgden rondom het huis dat iedereen de juiste afstand nam, alles om een besmettingshaard te voorkomen.

Merlijn stond tijdens de condoleance buiten in een mooie tent, de hond liep rond de kist en zijn kameraden droegen hem na afloop weer naar binnen.

Op de dag van uitvaart

vond de afscheidsdienst ook in de eigen tuin plaatst. De maximale groepsgrootte was in die periode 30 personen… te weinig om zijn hele vriendengroep, familie, studiegenoten en anderen uit te nodigen. 

Met een “Hij verlaat het dorp niet via de achterdeur” in gedachte organiseerden zijn vrienden en familie een indrukwekkend afscheid. Er werd een speciale webpagina online geplaatst en iedereen kon zich registeren voor de erehaag. Alles in goed overleg met de politie en uitvaartbegeleider.

Tijdens dit afscheid vormde een eindeloze rij auto’s een prachtige erehaag langs Merlijns laatste hardloop route, en met de afspraak dat iedereen veilig bij zijn eigen auto bleef werd deze bijeenkomst gedoogd. Op de plek waar het zo mis ging konden bloemen worden achtergelaten die later met de familie mee werden genomen naar zijn graf.

Het was een indrukwekkend en emotioneel afscheid

Merlijn had in 2019 zijn eigen BBQ-foodtruck business gestart waarmee hij de festivals in Nederland wilde bezoeken. Zo kwam het dat Merlijn in zijn eigen truck, een omgebouwde Amerikaanse legerauto, langs de erehaag naar de natuur begraafplaats werd gereden. Met zijn vader aan het stuur, samen met zijn moeder en zusjes in de krappe cabine er nog naast.

De prachtig stoere foodtruck van Merlijn reed echter niet alleen, maar werd gevolgd door meerdere blikvangers, waaronder een aantal tot foodtruck omgebouwde oldtimer brandweerauto’s. Met de BEATROVER, een stoere landrover met DJ Arnoud van Nispen, live draaiend op het dak, reed deze bonte stoet van ‘collega foodtrucks’ achter Merlijns truck door het landschap.

Gelukkig was er vrij baan voor Merlijn met zijn familie aan kop van de stoet,

want onder politie begeleiding werd de stoet veilig over diverse drukke kruispunten en de N33 geloodst. Merlijn werd begraven op de natuurbegraafplaats het ‘Hillig Meer’ in Eext. Ook daar golden door corona aangescherpte regels, waardoor er een beperkt aantal gasten aanwezig mocht zijn. Gelukkig was ook hier een prachtig plan bedacht, want op weg naar Eext werd Merlijn door de hele colonne foodtrucks begeleid tot aan de parkeerplaats van het Hillig Meer. Daar werd toeterend afscheid genomen van hun ondernemende vriend. Vervolgens konden familie en vrienden in een kleiner gezelschap afscheid nemen van hun geliefde Merlijn.

Ik ben uitvaartleider Carla van de Burg dankbaar dat zij deze uitvaart zo goed en veilig heeft begeleid tijdens de eerste maanden van de Corona-pandemie, en dat ze mij aan deze familie heeft gekoppeld. Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar beelden bieden vaak troost en helpen bij de verwerking van zulk intense verdrietige momenten. De familie van Merlijn vertelde mij heel dankbaar te zijn voor het vastleggen van de condoleance en uitvaart. Ik was overigens niet de enige met een camera.

De erehaag in Harkstede werd door diverse drones gefilmd en ook RTV-Noord heeft gefilmd. Deze beelden werden nog diezelfde avond uitgezonden.

‘Dat iets zo intens verdrietigs ook mooi kan zijn is bijna té tegenstrijdig, maar zo vóelt het gek genoeg wel…’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *