Afscheid van Sebastiaan

Vroeg in de ochtend

Begin maart werd ik ’s ochtends al vroeg gebeld door collega Jannet van Visio de Brink. We hadden de laatste jaren niet veel contact, maar ooit heb ik haar trouwerij gefotografeerd en zij was op dit moment nauw betrokken bij het onverwacht overlijden van de 16 jarige zoon van onze conciërge Freddie. Sebastiaan was de voorafgaande avond aan zijn hartafwijking overleden. Jannet had midden in diezelfde nacht bedacht dat ik gebeld moest worden, want foto’s van dit afscheid zouden vader Freddie vast helpen op termijn iets beter met dit enorme verlies en gemis om te gaan en het zou vast ook fijn voor hem zijn deze foto’s in alle rust terug te zien zo vaak hij maar wilde.

Natuurlijk deed ik dit graag en we begonnen dezelfde dag al met het doorspreken van een en ander. Freddie woont en werkt bij Visio de Brink en heel toevallig stond er naast hem een woning tijdelijk leeg en mocht Sebastiaan daar worden opgebaard. Dichtbij zijn vader, die hierdoor de mogelijkheid en ruimte kreeg om elke dag een aantal momenten bij zijn zoon te zitten en tevens de condoleances van de vele collega’s in ontvangst te nemen.

Het afscheid van Sebastiaan was indrukwekkend en prachtig

Er werd door diverse collega’s mooi gesproken, gezongen, gelachen om Sebastiaan zijn ondeugende streken en menig traantje weggepinkt. Freddie wilde rondom dit afscheid zoveel mogelijk zelf doen en daar hoorde ook het sluiten van de kist bij, het aansteken van de beide grote kaarsen en het toespreken van alle aanwezigen. Moeilijk maar hij deed het wel!

De weken na de uitvaart

Kort na de uitvaart heb ik er flink vaart in gezet om Freddie zo snel mogelijk een mooi fotoalbum te bezorgen. Een vooral royaal formaat album met niet te veel foto’s op één pagina, want Freddie heeft een aangeboren visus beperking waardoor afmeting, scherpte en contrast van de foto’s erg belangrijk zijn.

Hoe mooi!

Fijn om te zien hoe Freddie in de periode na de uitvaart met liefde en aandacht werd opgevangen en hij het album vol trots aan de diverse collega’s mocht laten zien. Belangrijk, want hierdoor kon hij over Sebastiaan vertellen en dat deed hem zichtbaar goed.

Inmiddels is de rust enigszins weergekeerd en heeft Freddie zijn taken binnen Visio weer zo goed mogelijk opgepakt. Met ups en downs, want rouwen kost veel energie en dat vul je niet zomaar aan. Hij komt af en toe buurten in zwembad Plons en dan praten we meestal nog even over alles wat hem overkomen is.

Op de rouwkaart stond een lief gedichtje van Freddie voor Sebastiaan:

‘Ik leg tijger bij jou in de kist

Dan is hij bij jou als je mij heel erg mist

Wat ben ik ontzettend trots

dat ik jouw papa heb mogen zijn

Jou te moeten missen doet mij veel verdriet

Maar dat je nu bij mama bent

Vind ik heel erg fijn’.

Freddie en Marjan* (*in liefdevolle herinnering)

Ontroerend en liefdevol, zoals je hoopt dat ieder mens voor minimaal een aantal mensen rondom van betekenis is geweest.

‘Verdriet wordt niet lichter, we wennen aan het dragen van het gewicht’.

* Nieuwsgierig geworden? BELEEF. is het magazine van Wonen & Dagbesteding Noord-Nederland. We delen hierin de mooie verhalen over de onderscheidende zorg, die we verlenen aan onze bijzondere doelgroep.

Hierbij de link naar het digitale magazine:

https://www.visio.org/visio.org/media/Visio/Downloads/TG_Magazine-Beleef_editie-2_juni-2022.pdf

4 reacties op “Afscheid van Sebastiaan”

 1. Annelies Klaassens

  Wauw super mooi zeg, dit had geen ander beter kunnen vastleggen en verwoorden dan jij..nu wordt het duidelijk hoe belangrijk het is om deze momenten vast te leggen..een prachtige herinnering..

 2. Janny Westervaarder /Asselman

  Zo mooi en ontroerend verhaal van een heel verdrietige gebeurtenis . Zo bijzonder mooi in beeld gebracht . Een dierbare herinnering aan Sebastiaan .

 3. Jeetje Kristel, wat een bijzonder afscheid en wat wederom prachtig geschreven.
  Voor jou zal het denk ik extra speciaal zijn geweest om dit voor een collega te kunnen/mogen doen.

  1. Klopt helemaal en hij is zo blij met alle aandacht, want het is zo leeg en stil en hij mist zijn zorgen voor en houden van. Valt niet altijd mee, maar hij doet heel erg zijn best om wat afleiding te vinden. Dikke lieverd is het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *