Nog zoveel te leren

Lang geleden maakte ik de switch door vanuit het buitenzwembad de Leemdobben in zwembad Plons te gaan werken. Het bad was mij al bekend want ik gaf hier al jaren les op de maandag- en donderdagavond aan kinderen die zomers zwemles kregen in het buitenbad en in het najaar in Plons de vervolglessen kregen.

Meer dan lekker eten

In die begintijd werd ik gevraagd om naast mijn werk als badjuf in Plons op de donderdagavond de kookclub te begeleiden en dat leek me een leuke kans om wat meer van de organisatie mee te krijgen. Praktisch als ik ben bereidde ik sommige dingen soms al eerder voor, zodat wij in dat uurtje kookclub alleen nog maar hoefden smikkelen. Toen ergens in die eerste weken een van de cliënten werd opgehaald en ik trots vertelde hoe ik dit zo slim organiseerde zei deze begeleiding heel tactisch: ‘maar is het dan niet de bedoeling dat de deelnemende cliënten juist meer betrokken worden bij het bak- en kookproces? Door het ruiken van een gerecht en het af en toe roeren in een pan of kom begint de voorpret en later volgt dan het feestje van het samen opeten van het klaargemaakt gerecht’.

Een (bijna) hoorbaar vallend kwartje

Huh…. er viel in mijn hoofd een kwartje kletterend naar beneden. Verbaasd bleef ik in een leeg lokaal achter om nog een laatste schoonmaak rondje te doen alvorens ik huiswaarts ging, mij tussentijds afvragend: hoe kan het dat ik dit niet zelf bedacht heb…

Bij het maken van deze foto’s van Ria, die bijna elke avond met veel plezier helpt met het voorbereiden van het avondeten, zag ik gelukkig dat het er bij de woongroepen heel anders aan toe gaat. Ria staat met haar stoel in de buurt van het aanrecht en helpt met eten koken voor haar eigen woongroep. Ze reikt ingrediënten aan, gooit lege verpakkingen weg, roert in een kom en proeft een hapje van het eten. Bij deze fotosessie voor de tweede editie van BELEEF. zag ik dat meerdere cliënten dit een erg leuke activiteit vinden. Soms staan er wel vier kookassistenten met hun stoel in een halve cirkel om de hoofd-kok heen! Deze kok benoemt wat er gedaan moet worden en iedereen luistert en helpt op eigen wijze mee. Voorproeven van kroepoek is natuurlijk een belangrijk taakje en dat moet dan ook door meerdere hulpkoks gedaan worden. Niet echt verbazingwekkend dat deze zak vrij vlot haar volume verliest.

Al met al prachtig om te zien dat deze eigen regie hun leven een stuk leuker en gevarieerder maakt en hoe belangrijk dit is.

En ik?

Ik heb in alle tussenliggende jaren veel bijgeleerd en weet gelukkig al heel lang dat ik, ondanks mijn aangeboren efficiëntie, iemand juist níet het klusje uit handen moet nemen, maar de ander de ruimte moet gunnen dit zelf te doen.

Eigen regie, betrokkenheid, gehoord en gezien worden en er als mens toe doen, dat is waar het volgens mij voor ieder mens om draait.

En zeker niet te vergeten: Andrea en Wendy, dank voor jullie hulp en voor het meedenken!

* Nieuwsgierig geworden? BELEEF. is het magazine van Wonen & Dagbesteding Noord-Nederland. We delen hierin de mooie verhalen over de onderscheidende zorg, die we verlenen aan onze bijzondere doelgroep.

Hierbij de link naar het digitale magazine:

https://www.visio.org/visio.org/media/Visio/Downloads/TG_Magazine-Beleef_editie-2_juni-2022.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *